Hoppa till sidans innehåll

Special Olympics World Winter Games 2021 kan hamna i Sverige

2017-11-22 08:48
Special Olympics Sweden siktar på att arrangera världens största breddidrottstävling för personer med utvecklingsstörning. ”Vi ska samla hela världen och visa att Sverige vill vara ledande inom idrott för personer med utvecklingsstörning”.
  • Uppdaterad: 2017-11-22 08:48

Om fyra år kan Sverige stå värd för Special Olympics World Winter Games som är världens största breddidrottstävling för personer med utvecklingsstörning. Special Olympics Sweden är nu inne i slutfasen på en ansökan som först ska godkännas av Parasport Sveriges styrelse för att sedan skickas vidare till Special Olympics International. 

Vi i Special Olympics Sweden har rollen att få fler personer med utvecklingsstörning att bli aktiva och på så vis minska folkhälsoklyftan. Att arrangera världens största breddidrottstävling för målgruppen gör att vi växer enormt och får fler personer i rörelse, säger Linnéa Björndahl, ansvarig för Special Olympics Sweden. 

– När vi tittar på folkhälsan inom målgruppen ser vi att det finns stora brister. Vi känner att det är dags att göra något och vill därför göra en storsatsning på folkhälsa och där är Special Olympics en viktig plattform för att skapa ett nationellt intresse för den här målgruppen och världens roligaste idrottsorganisation.

Hela 3000 aktiva från minst 105 länder kommer delta under tävlingen som planeras att arrangeras i Åre och Östersund. Städer som under 2019 kommer att arrangera världsmästerskap i både alpint och skidskytte. 

Se klipp från Österrike och Sepcial Olympics World Winter Games 2017 

Vi har haft en fantastik dialog med Åre och Östersund som är väldigt positiva till att arrangera tävlingen. I och med tidigare mäsyterskap finns alla arenor på plats och det finns inte många andra länder i världen som kan erbjuda så pass fina arenor som här. Det gör även att vi med relativt små medel kan få extremt stora effekter och minska en folkhälsoklyfta, säger Björndahl. 

I slutet av april 2018 kommer Special Olympics International ta beslut om vilket land som får äran att arrangera tävlingen. Innan dess ska dock ansökan godkännas av Parasport Sveriges styrelse den 8 december. 

– Som jag ser det finns det väldigt goda möjligheter till att vi kommer att arrangera Special Olympics World Winter Games 2021. För oss som brinner för det här är det en dröm att få visa alla aktiva hur bra Special Olympics är som organisation men också tända den där gnistan hos alla som inte är aktiva. Har du en gång varit med så kommer du inte kunna sluta – så härligt är det. 

Fakta Special Olympics World Winter Games: 
2017 arrangerades tävlingen av Österrike 
3000 aktiva 
105 länder 
9 idrotter 

Det finns hela fem miljoner aktiva inom Special Olympics i världen. 
Av dessa är 10 000 från Sverige.
Organisationen grundades 1969 av Kennedy-familjen. 

Skribent: Elias Håkansson
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

Huvudsponsor

ica

Sponsorer

hemma

Officiell leverantör

Scandic
GrandTravelGroup

Projekt partner

Idrottsstiftelsen

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link