Hoppa till sidans innehåll

Special Olympics har förändrat världen


Special Olympics är en världsomspännande organisation som grundades 1968 i USA av Eunice Kennedy Shriver. Idag finns verksamhet i 170 länder som inkluderar nästan 5 miljoner idrottsmän- och kvinnor med intellektuella funktionsnedsättningar.

Uddevallasonen och socialvårdstjänstemannen Alf Nygren anses ha betytt mer än någon annan för utvecklingen av handikappidrotten i Sverige. Startskottet var en projektanställning som handläggare/konsulent i utredningskommittén Idrott för handikappade och åldringar 1957.

Informationsmöten och kurser

Han rivstartade uppdraget med att genomföra en turné med informationsmöten och kurser i handikappidrott landet runt. Efter knappt två år bedrevs aktiv idrottsverksamhet på minst 58 platser i Sverige.

Alf Nygren blev också den förste kanslichefen vid SHIF. Han slutade sin anställning som verksamhetsledare vid SHIF 1979, efter en 22 år lång ”projektanställning” inom handikappidrotten.

Special Olympics utveckling i Sverige

I början av 1990-talet gjordes en satsning på att bygga upp organisationen i Sverige. Under 2004 tog satsningen ytterligare fart då Special Olympics Sverige i samverkan med Svenska Parasportförbundet (tidigare handikappidrottsförbundet) påbörjade ett treårigt Arvsfondsbaserat projekt. Från och med maj 2009 är Special Olympics en del av Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté.

Uppdaterad: 15 DEC 2015 12:45

Sponsorer

Huvudsponsor

ica

Sponsorer

hemma

Officiell leverantör

Scandic
GrandTravelGroup

Projekt partner

Idrottsstiftelsen

Andra kanaler

Facebook ch-twitter
Youtube Instagram

Postadress:
Svenska Parasportförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link